Babaúszás, gyerekúszás

Hirdetések

figyelem, visszaélés

Bizonyára sokaknak van jó és egyaránt rossz élménye is a gyermekkori úszástanfolyamról. Azonban nem szabad, hogy az esetlegesen rossz élmények befolyásolják a további vízben eltöltött lehetséges élményeinket, azt pedig pláne nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezek miatt óvjuk babánkat, gyermekünket az úszástól.
A babáknak tervezett úszás esetén a szó használata ellenére nem az úszásra kell asszociálnunk. Mivel a baba kettő-három éves korában tud olyan bonyolult mozgáskoordinációt végezni, ami az úszáshoz is szükséges. De akkor mire is gondoljunk a babaúszás szó láttán? A víz alatti mozgásfejlesztésre, a súlytalanság miatt könnyebben mozog, mint a szárazföldön, ahol csak hónapok után kezdi el a forgolódást, ülést, mászást. Vagyis foglalkoztatni tudjuk a vízben úgy, ahogy a szárazföldön még nem lennénk képesek.
S hogy miért jó ez? Ártunk-e neki ezzel? Nem - mert az idegrendszere a legjobban mozgás hatására fejlődik. Attól sem kell tartanunk, hogy lenyelik a medence vizét vagy beszippantják, mert az úgynevezett búvár reflex már náluk is működik, ezért ha az orrukat és szájukat víz éri, bezárják azokat. Aztán kezdődhet a biciklizéshez hasonlítható lábtempó, amire ösztönösen ráéreznek. A lehetséges lelki okokat nézve a víz a magzati korra emlékeztetheti a babát, s mivel az Anyuka karjai között mozog, biztonságban tudja magát. Ez olyan jó berögződést adhat számára, amivel bátran megy majd el később a gyerekeknek tartott úszótanfolyamokra, mert nem fél a vízben való könnyedebb mozgástól, attól,hogy nem érez szilárd talajt a lábai alatt.

A babaúszásra érdemes 6-8 hónapos koruk előtt elvinni az apróságokat. Ezáltal hozzásegíthetjük a babákat olyan nyugtató gyakorlatokhoz, melyek megerősítik szervezetünket a betegségekkel szemben, azzal, hogy nő a tüdőkapacitásuk, ami a jobb keringést teremti meg. A vízben való mozgással erősödnek az izmok, ízületek és növelhető az agyi aktivitásuk.

A gyermekúszás oktatásra pedig már a 3 éves gyermekeket is lehet vinni, mivel ekkor már képesek a mozgás megtanulására. Nem lehet elég korán kezdeni, ezért a babakorban elkezdett vízhez szoktatás a legideálisabb, s itt ne az úszáselsajátítás későbbi örömeire gondoljunk, hanem azokra a jótékony mozgáskoordinációkra, amik fejlesztik a kicsik testét és az idegi fejlődésüknek is jót tesz. Az óvodás korban elkezdett úszástanulás pedig ránevelheti őket az egészséges életre, könnyebben is tanulnak meg úszni, mert ekkor még nem rettenek el, kevésbé félnek és a sikerélményeik által további célok kitűzésére sarkalhatjuk őket, ami mindig csak fejleszti az embert.

Legfrissebb