Babakocsi

Hirdetések

figyelem, visszaélés

A babakocsi vásárlása a babavárásnak egy fontos pontja, mivel nem mindegy, hogy hol fog tartózkodni a baba, milyen védelemmel lehet megoldani a szállítását. Babakocsi esetén fontos tudni, hogy az újszülött babát egészen fél éves koráig vízszintes háttal kell fektetni a babakocsiban is. Ezért olyan kocsit kell választani, amiben ez megoldható, illetve a fél éves kora után állítható a babakocsi. Fontos az is, hogy ne az esztétikum, hanem a tulajdonságok kerüljenek előtérbe vásárlásnál. A jó rugózáshoz szükséges, hogy ne is legyen túl nehéz a babakocsi, ugyanakkor a könnyű szerkezet ne tegye lehetővé a könnyebb borulást és instabilitást. Az időjárás szeszélyei ellen is kell, hogy védje a babát, így szükséges rá az elmozdítható tető, ami az eső és napfény ellen is védi.
Mivel a baba kieshet például egy bukkanó után, vagy tömegközlekedésen egy erősebb fékezés esetén, ezért fontos, hogy legyen elég magas a kocsi oldala. Azonban ha túl mélyen fekszik a baba, nem kap elég fényt és levegőt. A kerekek fékezhetősége pedig egy lejtős szakaszon vagy buszon mutatkozik meg igazán, mennyire szükséges. A babakocsi kiegészítőit szemügyre véve a huzat milyenségét is meg kell vizsgálni, mivel a divatos műbőr kevésbé szellőzik a pamuttal szemben.

Típusait tekintve is nagy a választék:

  • hagyományos, mély babakocsi: ahogy változnak az idők, jöttek ettől a típustól szerencsésebbek is a piacra. A hagyományos babakocsik irányítása nehezebb, a rugózása sem a legoptimálisabb. Mivel nehéz, nem igazán alkalmas a tömegközlekedésen, legalábbis abban az esetben, ha az Anyuka egyedül emelgeti a kocsit. Mellette szóljon, hogy megvédi a babát a rossz időtől, és a kieséstől.
  • sport babakocsi: csak a baba 10.-12. hónapos korától ajánlott, mivel ebben már ülő pozíció szükséges. Jól irányítható, s kis tömege miatt a kismama is könnyen emelheti a tömegközlekedés során. A legtöbb típus fel szerelve állítható tetővel.
  • kétfunkciós babakocsi: spórolhatunk vele, mivel a mély és a sportos babakocsi előnyeit is ötvözi magában. Át lehet alakítani a mélyből sportos kivitelbe, mikor a gyermek elérte azt a kort, amikor már ülni is tud. Kerekei fékezhetőek, s akár babahordozóként is lehet hasznosítani. Ez az a babakocsi, ami kiszolgálja a babát addig, amíg babakocsira van szüksége, hisz állíthatósága garantálja a funkcióbeli különbségeket.
  • három- és négy funkciós babakocsi: akárcsak a kétfunkciós, ez is átalakítható. Először használható mély, majd sportos kivitelben és harmadik funkcióként még mózeskosárként is. Negyedik funkcióként pedig a mózeskosár akár autós biztonsági ülésként is funkcionálhat. Azonban az tény, hogy fejlesztések sora kell, hogy következzen, hogy olyan biztonságos legyen, mint egy erre kialakított autós ülés. Megfelelő védelmet nyújt a babának az időjárás ellen is, viszont mivel ennyi mindent tud, és ennyi minden egyesül egy kocsiban, ezért nehezebb is a szállítása, ha egyedül marad vele a kismama.
  • babakocsi kocogáshoz: különleges technikai tulajdonságokkal rendelkezik. Könnyen irányítható, jó a rugózása és biztonságos is. Nagy öröm ez a sportot kedvelő és azt rendszeresen űző mamáknak, hisz a baba vele maradhat futás közben és még jó levegőn is van, a mama viszont hódolhat a futásnak is mindeközben.
  • ker- és korkülönbséges babakocsi: méretükből adódóan nehezek, ezért egyedül nehéz a szállítása. Viszont előnyére írható, hogy összecsukható, a kerekei fékezhetőek, s a babák kényelmét a kerekenkénti rugózás is segíti.


Babamamainfo oldalunkon további segítséget szeretnénk nyújtani azzal, hogy budapesti és vidéki cégek szerepeljenek egy csokorban, akik a babakocsi forgalmazásával foglalkoznak. Így a szülők könnyedén, a földrajzi elhelyezkedésüknek megfelelően keresgélés nélkül találhatnak szaküzletet.

Legfrissebb